Akarsu Turizmi

Akarsu Turizmi
Akarsu Turizmi

Akarsu Turizmi

Tatil deyince hepimizin aklına otel, deniz, kum ve güneş gelmiyor elbette. Adrenalin dolu bir seyahat ve tatil geçirmek de Türkiye için oldukça mümkün. Hatta ülkemizin doğa turizmi aslında oldukça elverişli imkanlar sağlamakta ve insanlara inanılmaz deneyimler sunmaktadır. Otel tatillerine nazaran daha uygun bütçelerle katılım sağlayabileceğiniz bu turizm size bir yandan da kültürel zenginlikleri tanıtacak ve doğanın tadını çıkarabileceksiniz. Doğayı keşfederken değerleri ve tarihi öğrenmek keyifli anlar yaşamanıza yardımcı olacaktır.

Akarsu turizmi denilince ilk akla gelenler kano, rafting, binicilik oluyor. Türkiye’nin dört bir yanında bunları gerçekleştirebileceğiniz dere ve nehir bulunmaktadır. Ayrıca dünyanın en iyi su sporlarını gerçekleştirebileceğiniz nehirler de ülkemizdedir. Bu konuda birçok firma size tur ayarlayabilecek ve bir izlenecek bir yol haritası hazırlayabilecektir. Size sunulan gezi paketlerini bütçenize ve su sporlarının zorluk derecesine göre tercih edebilirsiniz. Gidilecek bölgelere geçmeden önce bu tür sporların biraz zorlayıcı olabileceğini belirtmek isteriz. Amaç da aslında bu zorluk esnasında duyulan adrenalinin artmasıdır.

Kişisel olarak ilgi duyulması nedeniyle tercih edilen bu tatil planlamalarında özel bazı ekipmanlar kullanılır. Bunları da konu hakkında bilgi sahibi kişilerden yardım alarak kullanmaktasınız. Güvenlik açısından her türlü tedbir alınarak ilerlenen faaliyetlerde ilk deneyimini yaşayanların eğlence anlayışı da büyük ölçüde farklılaşacaktır. Bu tür geziler ve spor türlerinin yapılması o bölgenin kalkınmasına olumlu etkilerde bulunur. Tabi doğal güzelliklerin mümkün mertebe korunmasına özen gösterilmekte ve tahribat oluşturmadan eğlencenin sağlanması hedeflenmektedir.

Akarsu Turizmi

En İyi Rafting Yerleri

Türkiye bu konuda size büyük bir avantaj sunarak her daim ziyaret edebileceğiniz akarsulardan oluşmaktadır. Karların erimesi su seviyesinin yükselmesi tercih sağlanabilecek zaman olarak bahar dönemini işaret etmektedir. Yaz tatiliniz için şimdiden heyecanlı bir plan oluşturmak istiyorsanız rotanızı Rize, Artvin, Muğla, Antalya, Düzce ve Denizli dört mevsim rafting yapabileceğiniz yerlere çevirebilirsiniz. Bu konuda nehirlerin akış hızının yükselmekte olduğu bahar ayları olan Nisan ve Mayıs uygundur.

Kışın sonlanıp baharın gelmesi ile su akış hızı da yükselir. Bu da katılacağınız sporlarda size doğal engelleri olan bir parkur sunmaktadır. Sadece bir nehrin farklı bölgelerinde bile farklı zorlukta deneyim kazanmanız mümkündür. Bunun için de uzun bir nehre giderek farklı bölümlerinde deneyimler kazanabilirsiniz. İlk defa kano ve rafting deneyecek olanlar için ise bulunduğunuz ile en yakın bölgedeki mümkünse kısa mesafe içeren derelerin tercihi mühimdir.

Akarsu Turizmi Yapılan Yerler

Tercihiniz güney bölgesine gitmekten yana olursa Akdeniz Bölgesi’ndeki en ideal yerler Köprüçay ve Manavgat Çayı olacaktır. Manavgat’ta yaşayacağınız eğlencenin tadı damağınızda kalacaktır. Biraz daha batıya yani Muğla’ya dönecek olursanız da Dalaman Çayı sizi karşılayacaktır. Dalaman’da yaklaşık 12 kilometrelik bir parkur bulunmakta olup her mevsimde rafting yapmaya elverişlidir. Karadeniz Bölgesi de Artvin’de yer alan Çoruh Nehri ile su sporlarına meraklı turistleri ağırlamaktadır. Karadeniz’in tertemiz havasında küçük köylerden oluşan bu bölgeyi ziyaret etmek de görsel bir şölen haline gelecektir. Bu nehrin 169 kilometreden oluşan parkuru sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir yanından da ziyaretçileri karşılaşmaktadır.

Daha çok Mayıs aylarında tercih edilen bölge dünyadaki rafting yapılacak yerler arasında da ilk sıralarda olmaktadır. Rotayı biraz daha ilerlettiğimizde Rize’nin de Fırtına Deresi ve İkizdere Nehri’ni de tercih edebilirsiniz. Macera tutkunlarının birbirine yakın bölgeleri bilerek tercih ettiği ve seyahatini buna istinaden planladıklarını görmüş olmaktayız. Düzce’de bulunan Melen Nehri ile Denizli’de Bekili Deresi de bu konuda ilk tercih edebileceğiniz bölgelerden olmaktadır.