Almanya Vize Başvurusu
Her yıl binlerce kişi tarafından kültürel geziler ya da iş seyahatleri için ziyaret edilen Almanya’ya gidebilmek için öncelikle vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Bu nedenle vize başvuru koşulları, konsolosluk tarafından talep edilen belgeler ve başvuru ücretleri gibi konular ülkeye seyahat etmek isteyenlerin merak ettiği konuların başında gelmektedir.
Sizler için hazırladığımız “Almanya vize başvuru rehberi”nde tüm süreç hakkında ihtiyacınız olan bilgileri bir arada bulabilirsiniz.
Almanya Uçak Bileti Aldınız mı?
Almanya vizesine başvuruda bulunanlardan uçak bileti talep edilmese de değerlendirme sürecinde başvuru sahiplerinin biletinin olması olumlu bir intiba bırakmaktadır. Almanya uçak bileti satın aldıktan sonra bilet alındığına dair belge konsolosluğa sunulabilmektedir.
Vize başvuru süreci genellikle 15 günden daha fazla sürdüğü için uçak bileti için erken rezervasyon avantajından yararlanmak ve daha uygun fiyatlarla bilet satın almak da mümkün.
Almanya Vize Türleri
Almanya’ya seyahat amacına ve süresine uygun olarak farklı vize türleri için başvuru yapılmaktadır.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
90 güne kadar turistik geziler, eğitim faaliyetleri, tedaviler, spor ve kültürel faaliyetler gibi amaçlarla seyahat edeceklerin Schengen vizesi olarak da bilinen C Tipi vizeye başvuruda bulunması gerekmektedir.
Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşları Schengen vizesi ile 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde Almanya’ya seyahat edebilmektedir. Hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, vizeden muaf olarak ülkeye seyahat edebilmektedir.
Almanya Turistik Vizesi
En çok başvuruda bulunulan vize türlerinin başında turistik vize gelmektedir. Yalnızca turistik amaçlarla, 90 günden daha az süre ile yapılan seyahatleri içermektedir.
Almanya Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Ticari faaliyetlerde bulunanların iş amaçlı seyahatlerinde alması gereken bize türüdür. 90 günü aşmamak kaydıyla alınabilen ticari vizeler için mutlaka iş ortaklarından davetiye alınması gerekmektedir.
Almanya Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
90 güne kadar alınabilen vize türlerinden biri de aile, akraba ve arkadaş ziyaretleri vizesidir. Ziyaret edilecek kişilerden alınacak davetiye bu vize türü için de zorunludur.
Almanya Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Almanya’ya gerçekleştirilecek kültürel ve sportif faaliyetler için 90 güne kadar geçerli kültürel vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir.
Almanya Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vize
90 günden daha kısa sürecek olan eğitim ve staj faaliyetleri için öğrenim vizesi almak gerekmektedir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
90 günden fazla süreyle aile birleşimi ya da çalışma amaçlarıyla Almanya’ya seyahat edeceklerin Almanya Ulusal Vizesi olarak da bilinen D Tipi vizeye başvuruda bulunması gerekmektedir.
Almanya Transit Vizesi
Almanya ile birlikte Schengen üye ülkesi olmayan üçüncü bir ülkeye yapılacak seyahatlerde A ya da C tipi transit vizeye başvuruda bulunmak gerekmektedir.
Almanya Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Schengen vizesi başvuruları için elçilik ya da konsolosluktan randevu almak gerekmektedir. Randevunun, seyahat tarihinden en az 15 gün önce alınması tavsiye edilmektedir.
- Elçilik ya da konsolosluktan alınan randevu sonrasında istenen belgelerin tamamı elden teslim edilmektedir.
- Pasaportun ve önceki vizelerin tüm kopyalarının seyahat tarihinden önce en az 3 ay geçerli olması gerekmektedir. Pasaportlarda ise en az iki boş sayfa bulunmalıdır.
- İlk kez Schengen vizesine başvuruda bulunacakların randevu alarak parmak izi vermeleri gerekmektedir. Parmak izi, 5 yıl süre için geçerlidir. Bununla birlikte, 02.02.2015 tarihinden önce Avusturya vizesi için alınan parmak izleri Almanya Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir.
- 10 yıldan daha eski olan pasaportlarla Almanya’ya seyahat etmek mümkün değildir.
Almanya Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Almanya’ya turistik seyahatlerde bulunacak olan işsizler, sigortalı çalışanlar, emekliler, öğrenciler, esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek mensupları ve işverenler belirlenen belgelerle birlikte vize başvurusunda bulunabilmektedir.
- Pasaport (Pasaportların 10 yıldan eski olmaması, 2 sayfasının boş olması ve dönüş tarihi itibarıyla en az 6 ay daha geçerliğinin bulunması gerekmektedir.)
- Almanya vize başvuru formu
- Çalışılan şirkete ait faaliyet belgesi ve Ticaret Sicil Belgesi fotokopisi (İşverenler ve esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek mensupları için geçerlidir.)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (Biyometrik fotoğrafların en fazla son 3 ay içerisinde çekilmiş ve 3,5×4,5 cm ölçülerinde olması gerekmektedir. Aynı zamanda, fotoğrafların arka fonları beyaz olmak zorundadır.)
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Banka hesap dökümü (Son 3 aya ait bireysel ya da şirket banka hesap hareketlerinin kaşeli ve ıslak imzalı imza sirküleri ile birlikte temin edilmesi gerekmektedir.)
- Konaklama bilgileri (Seyahat edeceklerin adres, telefon numarası gibi iletişim bilgilerinin yanı sıra uçak bileti ve Almanya’da konaklanacak otel rezervasyon bilgileri de vize başvurusunda gerekmektedir.)
- Son 3 aya ait maaş bordrosu (Sigortalı çalışanlar maaş bordrolarını ıslak imzalı ve kaşeli almak zorundadır.)
- Varsa tapu, kira kontratı, araç ruhsatı ve kredi kartı fotokopileri
- Çalışılan şirkete ait imza sirküleri
- Son 3 aya ait faaliyet belgesi (Yalnızca işverenler için geçerli)
- Şirket antetli kağıdına yazılı, seyahat amacı ve gidiş-dönüş tarihlerini belirten kaşeli ve ıslak imzalı dilekçe
- SGK dökümü (Sigortalı çalışanlar için geçerli)
- Nüfus müdürlüğünden ya da e-devletten alınmış tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Varsa belediyeden onaylı davet mektubu
- Sponsor dilekçesi (Öğrenciler ve işsizler ile yeterli geliri bulunmayan çalışanlar ya da şirket sahipleri için gerekmektedir.)
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Aylık belirli bir geliri bulunmayan öğrenciler ve işsizler ile yeterli geliri bulunmayan çalışanlar ya da şirket sahipleri Almanya vizesine başvuruda bulunurken sponsor desteği alabilmektedir. Sponsorlar, 1. dereceden yakın olmak zorundadır.
İşsizler ya da öğrenciler banka hesaplarında yeterli bakiye bulunması durumunda sponsor desteği olmadan da vize başvurusunda bulunabilmektedir. Bu durumda, aylık gelire sahip 1. dereceden bir yakının dilekçe yazması gerekmektedir.
Almanya’ya seyahat edecekler örnek vize sponsor mektubu üzerinden mektuplarını kolaylıkla yazabilmektedir.
Almanya Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Almanya vizesi için konsolosluk harcı, başvuru ücreti ve vize danışmanlık hizmeti ücreti ödemek gerekmektedir. Bunlara ek olarak fotoğraf ücreti, başvuru formu ücreti, fotokopi ve bilgisayar çıktı ücretleri de başvuru sırasında ödenmesi gereken ücretlerdir. 2 Şubat 2020 tarihi itibarıyla geçerli güncel ücretler aşağıdaki gibidir:
- Vize Harç Ücreti: 80 Euro
- 6-12 Yaş Arası Başvuru Sahipleri İçin Vize İşlem Ücreti: 40 Euro
Pegasus Vize Hizmetleri
Almanya vizesine başvuruda bulunacaklar gerekli evrakları toplamak ve randevu almakta sıkıntı yaşayabilmektedir. Hem tüm vize işlemlerinde yardım alabileceğiniz hem de %30 indirimli danışmanlık ücreti fırsatından n yararlanabileceğiniz hizmetleri inceleyebilirsiniz.
Başvuru Merkezleri
- Almanya Büyükelçiliği
Adres: Atatürk Bulvarı, No: 114, 06690 Kavaklıdere/Ankara
Tel: +90 312 455 51 00
Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı: Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin(İçel), Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat ve Zonguldak.
- İstanbul Almanya Başkonsolosluğu
Adres: Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu İnönü Caddesi No: 10, Gümüşsuyu/İstanbul
Telefon: +90 212 334 61 00
İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı: Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Sakarya ve Yalova.
- İzmir Almanya Başkonsolosluğu
Adres: Korutürk Mah. Havuzbaşı Sok. No: 1, 35330 Balçova/İzmir
Telefon: +90 232 488 88 88
İzmir Başkonsolosluğu Yetki Alanı: Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Antalya, Burdur ve Isparta.
Randevu Nasıl Alınır?
Almanya’ya kısa süreli vize başvuruları, Almanya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize danışma merkezleri ya da turizm acenteleri aracılığı ile yapılmaktadır. Uzun süreli vize başvurularının ise şahsen yapılması gerekmektedir. Randevu almadan vize başvurusunda bulunmak mümkün değildir.
Vize merkezleri, başvuru sahiplerini yaşadıkları şehre göre Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ya da İzmir Başkonsolosluğu’na yönlendirmektedir.
Vize randevularının seyahat tarihinden en geç 15 gün önce alınması gerekmektedir. Özellikle tatil dönemlerinde vize randevuları çok daha ileri bir tarihe verilmektedir. Bu nedenle, seyahat planlarını aksatmak istemeyenler 1 ay önceden randevu talebinde bulunmalıdır.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Vize başvurusunda bulunacakların öncelikle seyahat süresini belirlemesi gerekmektedir. Kısa süreli seyahatlerde C tipi Schengen vizesine, uzun süreli seyahatlerde ise D tipi ulusal vizeye başvuruda bulunulmaktadır.
- Meslek grubuna ve seyahat süresine göre belirlenen tüm evrakların eksiksiz ve hatasız bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Belgeler, konsolosluğun belirlediği sıraya göre düzenlenmelidir. Vize danışmanlık merkezlerine başvuranlar bu belgeleri profesyoneller nezaretinde hazırlayabilmektedir.
- Tüm evraklar kontrol edildikten ve dosya hazırlandıktan sonra başvuru sahiplerine uygun gün ve saate vize randevusu alınmaktadır. Randevunun, kısa süreli seyahatler için vize danışmanlık merkezleri tarafından alınması gerekmektedir.
- Vize başvurusu ilgili konsolosluğa şahsen yapılmaktadır.
- Vize işlemleri, konsoloslukların yoğunluğuna bağlı olarak, resmi tatiller hariç 15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
- Başvuruları İDATA sitesi üzerinden takip etmek mümkündür.
Almanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Vize başvuruları genellikle başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra 5 gün içinde sonuçlanmaktadır. T.C. vatandaşlarının dışında diğer ülke vatandaşlarının işlemleri ise en geç 15 gün içinde tamamlanmaktadır.